SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme de Montagne a la Violette

  • Ser Tomme de Montagne a la Violette Ser Tomme de Montagne a la Violette
  • Tomme de Montagne a la Violette    Tomme de Montagne a la Violette
Wygląd i konsystencja:
Tomme de Montagne do Violette to ser górski(Tomme-"ser górski"),wytwarzany jest z surowego mleka krowiego.Skórka sera przemywana solanką.Do masy serowej dodawane są płatki fiołków.Skórka jest szorstka i bogato pokryta szarą i białą pleśnią.Pomimo jej wspaniałego wyglądu, nie jest jadalna.Tekstura jasna w kolorze kości słoniowej,z małymi rozproszonymi oczkami. Maślana,cudownie miękka i rozpływająca się w ustach.Dojrzewa 8 miesięcy.Zawartość tłuszczu:28%

Smak i zapach:
ma stosunkowo łagodny smak z akcentami owoców cytrusowych, a czasami z nutami grzybów, ziemi, mchu i ziół.

Podawanie:
Idealne na deser, podawany z pomarańczową konfiturą i kieliszkiem wina cava brut lub różowym lambrusco.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis