SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme de Cerone

  • Tomme de Cerone Tomme de Cerone
Wygląd i konsystencja:
Tomme de Cerone to ser wyrabiany w Alpach, blisko granicy włoskiej. Środek ma małe otwory, rozsiane po całym serze. Jest miękki i przyjemny, lepki w ustach.

Ser ma wygląd typowego alpejskiego sera, w odcieniach szarości, brunatny, czerwony i biały. Jest zazwyczaj wykonany we wrześniu, tuż przed zejściem krów z góry na koniec lata, co czyni go jednym z ostatnich serów sezonu. Dojrzewa minimum 6 tygodni.

Smak i zapach:
Smak słodyczy może być spowodowany alpejskimi kwiatami, na których pasą się krowy.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis