SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme de Belloc

  • Tomme de Belloc Tomme de Belloc
  • Tomme de Belloc Tomme de Belloc
Wygląd i konsystencja:
Tomme de Belloc ma bardzo zwarty miąższ i jest tłusty. Bardzo ma mocny i utrzymujący się aromat. Czuć zdecydowanie karmelizowany brązowy cukier. Wyczuwalne jest to dzięki długiemu okresowi dojrzewania, który trwa 6 miesięcy. Jego skórka jest naturalnie szara z czerwonymi, pomarańczowymi i żółtymi plamami. Ser ma kształt cylindryczny, całe koło sera waży 4.30 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Ten ser jest robiony z mleka czerwononosych owiec - Manech. Mleko jest skupowane z pobliskich farm i przewożone do Doliny Notre-Dame de Belloc w Pays-Basque, gdzie jest przerabiane na ser.

Podawanie:
Tomme de Belloc dobrze smakuje z winem: Pacherenc du Vic Bilh (Arrufiat, Manseng grapes).
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis