SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme d'Abondance

  • Ser Tomme d'Abondance Ser Tomme d'Abondance
  • Ser Tomme d'Abondance Ser Tomme d'Abondance
  • Ser Tomme d'Abondance Ser Tomme d'Abondance
  • Ser Tomme d'Abondance Ser Tomme d'Abondance
Wygląd i konsystencja:
Tradycyjny, niepasteryzowany twardy ser. Tomme d'Abondance ma kształt koła z naturalną, szarą i nieco szorstką skórką. Konsystencja beżowo-żółtego miąższu sera jest dość sprężysta i aksamitna. Jego skórka jest gładka, bursztynowa w kolorze, z widocznymi odciskami po tkaninie, w którą zawinięty był ser.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany z mleka krowiego, chudego.

Smak i zapach:

Ser charakteryzuje specyficzny, owocowy aromat z delikatną nutką pleśni. Smak sera jest dość bezpośredni, ale jednocześnie daje się w nim wyczuć pewne subtelne połączenie delikatnej, krótkotrwałej początkowej kwaskowatości i długo utrzymującego się łagodnego posmaku. Tomme d'Abondance wydziela delikatnie orzechowy zapach.

Pochodzenie:

Od wielu wieków ten złocisty ser wytwarzany jest w alpejskich górskich domkach, położonych w pobliżu granicy francusko-szwajcarskiej. Jego nazwa pochodzi od rasy krów Abondance, których mleko jest wykorzystywane w produkcji sera.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis