SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme Noire des Pyrenees

  • Ser Tomme Noire des Pyrenees Ser Tomme Noire des Pyrenees
Wygląd i konsystencja:
Kształt sera - cylindryczny o wadze od 3,5 do 4,5 kg. Ser pokryty jest czarnym woskiem, proces dojrzewania sera trwa 21 dni. Wnętrze półmiękkie w kolorze kremowym, usiane małymi dziurkami.

Komponenty i wytwarzanie:
Tomme Noire des Pyrenees to ser produkowany z mleka krowiego z domieszką mleka koziego. Podczas procesu produkcji ser jest solony suchą solą lub płukany w solance.

Smak i zapach:
Ser Pyrennes to ser o delikatny smaku maślanym.

Pochodzenie:
Zwany inaczejTomme Noire, pochodzi z południowo-zachodniej Francji, z rejonu miast Ariège, Hautes-Pyrénées. Tomme Noire des Pyrenees jest produkowany od XII wieku w regionie Saint-Girons. Od XIXw rozpowszechniony na cały kraj.

Podawanie:
Ser bywa spożywany głównie z chlebem, ale z uwagi na swoją strukturę doskonały do smażenia i pieczenia na ruszcie. Idealny jeśli podawany jest razem z pieczonymi jabłkami i gruszkami lub świeżymi owocami leśnymi. Spożywa się go bez skóry.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 50 %.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis