SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme De Yenne

  • Ser Tomme De Yenne Ser Tomme De Yenne
  • Ser Tomme De Yenne Ser Tomme De Yenne
  • Ser Tomme De Yenne Ser Tomme De Yenne
Wygląd i konsystencja:
Ser Tomme De Yenne jest wytwarzany w kształcie małych beczek o wadze 800g. Wytwarzany z czystego mleka krowiego. Pokryty naturalną szarą  skórą. Miąższ, pierwotnie biały, w czasie dojrzewania zmienia kolor na kremowy żółty. Dojrzewa od 4 do 6 tygodni w piwnicach. Im dłużej dojrzewa, tym wyraźniejszy jest smak. To bardzo delikatny ser, który rozpływa się w ustach. Nie jest zbyt dobrze znany, lecz zasługuje na większą popularność.

Podawanie:
Idealnym sposobem, by cieszyć się smakiem Tommette de Yenne jest włożyć go między dwie kromki wiejskiego chleba, albo podać po posiłku z rodzynkami i świeżymi figami.

Pochodzenie:
Produkowany przez Spółdzielnie Mleczarską Yenne Porte de Savoie.

Proponowane wino:
Abyss, Mondeuse i regionalne wino z rejonu Rhone-Alpes.

Wartości odżywcze:
48% tłuszczu.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis