SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme Crayeuse

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Tomme Crayeuse Ser Tomme Crayeuse
  • Ser Tomme Crayeuse Ser Tomme Crayeuse
  • Ser Tomme Crayeuse Ser Tomme Crayeuse
  • Ser Tomme Crayeuse Ser Tomme Crayeuse
Wygląd i konsystencja:
Tomme Crayeuse jest serem z Savoie we Francji. Tomme zasadniczo oznacza koło. Skórka jest szaro brązowa z żółtymi plamami pleśni, które rozwijają się z wiekiem sera. Okres dojrzewania trwa co najmniej 2 miesiące i jest podzielony na 2 etapy. Najpierw ser umieszczany jest w ciepłym i wilgotnym miejscu (jaskini)co przyśpiesza dojrzewanie,a następnie aby dojrzewanie to spowolnić przenoszony zostaje w chłodniejsze miejsce. Dzięki takiemu procesowi ser zachowuje gęstą,kremową konsystencję.

Smak i zapach:

Smak sera pochodzi nieco z miękkich owoców cytrusowych i trochę smaków ziemi. Jego unikalnie gęsta i kremowa konsystencja ma pełne smaku śmietanki, siana, ziół oraz zawilgoconej piwnicy.W pełni dojrzała jest bardziej złożona w smaku  zauważa się smak soli i orzechów.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis