SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tomme Capra

  • Tomme Capra   www.mundoquesos.com/Tomme+Capra Tomme Capra www.mundoquesos.com/Tom me+Capra
Wygląd i konsystencja: ser z surowego mleka koziego.Dojrzewa co najmniej miesiąc.Jest sprzedawany na różnych etapach dojrzewania, od młodych do starych, i od kremowej konsystencji do bardziej suchej.Na początku dojrzewania ma miękkie,elastyczne i białe wnętrze i pokryty jest  naturalną cienką skórka.Starszy ser,który dojrzewa więcej niż trzy miesiące w konsystencji staje się twardszy,a jego skórkę pokrywa niebieska ,niekoniecznie jednorodna pleśń. Zawartość tluszczu:45%.

Smak i zapach: młody ser w smaku jest fantastycznie mleczny i rozpływający się w ustach.Bardziej dojrzały jest nieco pikantny z posmakiem migdałów.

Podawanie: można go podawać z chrupiącym chlebem i owocami lub na tostach z dodatkem orzeszków piniowych. Może być również pieczony w piecu i podawany w całości na liściach sałaty i posypany rodzynkami.

Proponowane wino: Château Barbeiranne
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis