SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tome des Bauges

  • Ser Tome des Bauges Ser Tome des Bauges
  • Ser Tome des Bauges Ser Tome des Bauges
  • Ser Tome des Bauges Ser Tome des Bauges
  • Ser Tome des Bauges Ser Tome des Bauges
  • Ser Tome des Bauges Ser Tome des Bauges
Wygląd i konsystencja:
Ser Tome des Baugesma rustykalny wygląd i posiada grubą szaro-brązową skórkę z zielonym (Fermier) lub czerwonym (Fruitier) znaczkiem. Tome des Bauges jest niegotowany, prasowany, półtwardy i produkowany z surowego mleka krowiego bydła rasy (Tarine, Abondance czy Montbéliarde). Ser waży od 1 do 2 kg, ma 18 cm średnicy i 5 do 8 cm grubości.

Pochodzenie:

Jego nazwa została zarejestrowana w francuskim Urzędzie Patentowym już w 1972 r.Tome des Bauges otrzymał w 2002 roku normę i certyfikat AOC. Oficjalnym dekretem, został zarejestrowany jako produkt regionalny (uznano jego pochodzenie i przyznano mu prawo do ochrony nazwy oraz używania na etykiecie napisu „Appelation d'Origine Contrôlée”), a zasady jego produkcji zostały szczegółowo uregulowane. Ser jest produkowany wyłącznie w Massif des Bauges w Sabaudii, jest to górski obszar Bauges leżącego na terenie departamentów Savoie i Haute-Savoie.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis