SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Toma Piemontese

  • Ser Toma Piemontese Ser Toma Piemontese
  • Ser Toma Piemontese Ser Toma Piemontese
  • Ser Toma Piemontese Ser Toma Piemontese
Wygląd i konsystencja:
Wytwarzany w kształcie cylindrycznym o podstawie lekko wypukłej. Posiada twardą skórkę w kolorze żółtym sięgającą do brązowo-czerwonego zabarwienia. Wnętrze kremowe, miękkie posiada nieregularne nieliczne dziurki, rozpływajace się w ustach. Średnica jego sięga 22 cm, a wysokość około 10 cm. Wytwarzany w wadze od 3 do 5 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany jest w dwóch wersjach z mleka pełnego i częściowo odtłuszczonego. Dojrzewanie trwa w zalezności od wielkości sera.

Smak i zapach:

Ser Toma Piemontese ma słodki, maślany, lekko pikantny smak.

Pochodzenie:

Początki sera Toma Piemontese sięgają czasów rzymskich, ale dopiero w XI w. stał się on łatwo rozpoznawalny. Produkcja odbywa się na określonym obszarze całego terytorium prowincji Novara, Vercelli, Biellaj Turyn, Cuneo i przyległych gmin w prowincji Alessandria i Asti.

Podawanie:

Serwowany pokropiony miodem z lampką mocnego wina takiego jak Gavi di Gavi.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis