SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Toma

  • Ser Toma Ser Toma
  • Ser Toma Ser Toma
  • Ser Toma Ser Toma
Wygląd i konsystencja:
Toma to twardy ser produkowany z krowiego i owczego mleka na wzgórzach Lange w rejonie Piemontu. Jest on konserwowany w oliwie z oliwek z plasterkami trufli.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Toma istnieje w kilku wersjach w zależności od okresu dojrzewania. Młody ser jest słodki i mleczny, ale jeśli pozwoli mu się dojrzewać przez okres do 12 miesięcy, jego smak staje się bardziej pikantny, a często nawet ostry.

Pochodzenie:

Toma jest włoskim serem z regionu Piemontu wytwarzanym w różnych kształtach i rozmiarach przez wiele pokoleń.
Chociaż obecnie objęty jest kontrolą DOC, istnieje tyle jego odmian, ile jest małych gospodarstw mleczarskich w Valle d'Aosta, gdzie - podobno - jest najlepszy.

Zapach i smak:

Młody ser ma słodki i mlekowy smak, w miarę dojrzewania jego smak staje się bardziej intensywny, często ostry. Świeży i kremowy smak sera Toma przywodzi na myśl górskie łąki.

Podawanie:

Jest to doskonała przekąska, a oliwę można wykorzystać do przyprawienia carpaccio, tatara rybnego i sałatek.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis