SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tolminc

  • Ser Tolminc Ser Tolminc
  • Ser Tolminc na półkach podczas dojrzewania Ser Tolminc na półkach podczas dojrzewania
Wygląd i konsystencja:
Tolminc to ser żółty wytwarzany z surowego mleka krowiego wg. tradycyjnych metod. Skórka gładka, jasnożółta. Wnętrze jasne, elastyczne, żółtawe z licznymi dziurkami wielkości soczewicy. Zawartość tłuszczu: 65%. Ser ma kształt cylindryczny o rozmiarach: wadze od trzech i pół kilograma i pięć kilogramów i średnicy dwudziestu trzech dwadzieścia siedem cm, wysokość od ośmiu do dziewięciu centymetrów.

Pochodzenie:
Tolminc jest produkowany wg. tradycyjnych metod na wysokich pastwiskach górskich, w dorzeczu rzeki Soca na terenie Slowenii (Kobarid, Tolmin, Bovec). Ma zarejestrowaną Chronioną Nazwę Pochodzenia.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis