SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Timanoix

  • Ser Timanoix Ser Timanoix
  • Ser Timanoix Ser Timanoix
  • Ser Timanoix Ser Timanoix
  • Ser Timanoix Ser Timanoix
Wygląd i konsystencja:
Timanoix to półtwardy ser wytwarzany z surowego i lekko pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa minimum 4 tygodnie. Podczas dojrzewania skórka sera jest przemywana solanką zmieszaną z brendy i orzechem włoskim. Skórka jest ciemna, lekko wilgotna z ciemnobrązowymi i żółtymi plamkami pleśni. Wnętrze sera jest kremowe, jasnożółte z ciemniejszym zabarwieniem od strony skórki. Posiada nieliczne, nieregularnie rozmieszczone dziurki. Zawartość tłuszczu 45%.

Zapach i smak:
Aromat orzecha i bogaty orzechowy smak.

Pochodzenie:
Ser Timanoix produkowany jest w Bretanii przez mnichów z opactwa cystersów. Podobny do Port du Salut.

Podawanie:
Doskonały do topienia, na kanapki i razem z owocami.

Proponoawne Wina:
Cabernet Franc, likier orzechowy, likier Tia Maria lub sherry oraz piwo.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis