SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tilsiter

  • Ser Tilsiter Ser Tilsiter
  • Ser Tilsiter Ser Tilsiter
  • Ser Tilsiter w kształcie bochenka. Ser Tilsiter w kształcie bochenka.
Komponenty i wytwarzanie:
Ser produkowany z niepasteryzowanego mleka regionalnych krów, które żywią się wyłącznie bujna trawą. Ser miesza się  w mleku i ogrzewa w temperaturze 32 stopni C. Ta koagulacja mleka miesza się z bakteriami kwasu mlekowego i podpuszczki. Po około 30 minutach mleko jest zsiadłe. Następuje krzepnięcie sera w małe ziarna. Potem wytwarza się serwatka, która powoli się miesza i łagodnie podgrzewa do 40 stopni C.

Powstały twaróg wkłada się do formy tzw. Tylży i przyciska się go na około 40 minut. Bakterie kwasu mlekowego przetwarzają się a proces ten trwa prawie 24h. Następnego dnia ser wyjmowany jest z formy i wkładany do kąpieli solnej na 18h. Dzięki temu wytwarza się skorupa na powierzchni sera. Ser dojrzewa w piwnicy, w temp.14 ° C i wilgotności około 92%, każdy bochenek jest codziennie sprawdzany. Tilsiter dojrzewa przez 180 dni, dopóki w pełni nie wyrobi się jego wspaniały smak. świetnie smakuje w kawałkach jak i zapieczony.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis