SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tilsit

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Tilsit Ser Tilsit
  • Ser Tilsit Ser Tilsit
  • Ser Tilsit Ser Tilsit
Wygląd i konsystencja:
Kremowy, farmerski półtwardy ser ma kształt koła, a na cienkiej, suchej, żółto-beżowej skorupce widać plamki pleśni. Ma niewielkie dziurki i dość sprężystą konsystencję, nadaje się do krojenia.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany na ogół z pełnego mleka krowiego. Ser jest regularnie myty i szczotkowany przez pierwsze dwa miesiące, tak, aby powstała na jego powierzchni gruba i krucha skórka. Dzięki temu wnętrze sera kryjące delikatny kremowy miąższ, wypełniony nieregularnymi dziurami, chronione jest przed wyschnięciem. Zawartość tłuszczu wynosi 20 procent, a zawartość wody 50 procent.

Smak i zapach:

Naturalny twardy ser, niemiecki Tilsit ma silniejszy smak od swoich skandynawskich kuzynów. Aromat sera jest lekko kwaśny, natomiast smak jest maślany, owocowy, z lekkim pikantnym odcieniem.

Pochodzenie:

Znany także pod nazwą Tilisiter.
Ten ser został odkryty przez holenderskiego wytwórcę serów, mieszkającego w Tilsit, które w owym czasie leżało w Prusach Wschodnich czyli na terenach obecnej Litwy. Według innych źródeł Tilsit oryginalnie wytwarzany był przez duńskich emigrantów żyjących właśnie na tychże terenach.

Podawanie:

Tilsit to doskonały ser kanapkowy, świetnie smakuje z mocnym winem lub kuflem piwa. Jest doskonałym dodatkiem do zup czy sosów.

Wartości odżywcze:

100g sera zawiera: 340 kalorii, 24g białka, 2g węglowodanów.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis