SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tetilla, Queixo Tetilla

  • Ser Tetilla Ser Tetilla
  • Ser Tetilla Ser Tetilla
  • Ser Tetilla Ser Tetilla
  • Ser Tetilla Ser Tetilla
  • Ser Tetilla Ser Tetilla
  • Ser Tetilla Ser Tetilla
  • ser Tetilla ser Tetilla
Wygląd i konsystencja:
Wygląda jak pokaźnych rozmiarów, lekko pofałdowany sutek piersi - stąd jego nazwa. Legenda mówi, że kiedy budowniczy katedry w Santiago ozdobił wnętrze świątyni postacią kobiety o prowokacyjnej figurze, biskup kazał mu nieco odjąć ze zbyt pełnego biustu. Galisyjczycy przekornie zaczęli wytwarzać ser w kształcie kobiecej piersi. Skórka cienka, żółta i gładka. Konsystencja miąższu delikatna, kremowa, struktura jednolita.

Komponenty i wytwarzanie:

Tradycyjny, mleczarniany, półmiękki ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka krów rasy Rubia, Frisona lub Pardo Alpina. Jest to hiszpański ser o gruszkowatym kształcie, i jasnożółtej, prążkowanej skórce. Dojrzewa w dwa lub trzy tygodnie.

Smak i zapach:

Ma łagodny, świeży, cytrynowy smak z nutą zielonej trawy. Jest słony i delikatnie kwaskowaty. Ser ma giętką konsystencję i jest kremowy w zetknięciu z podniebieniem.

Podawanie:

Znakomicie nadaje się na przekąskę czy dodatek do deseru. Wspaniale łączy się z konfiturami, winogronami oraz czerwonym winem.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 45% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis