SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tete de Moine

  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
  • Ser Tete de Moine Ser Tete de Moine
Wygląd i konsystencja:
Kolor Tete de Moine obejmuje zakres od kości słoniowej do jasnożółtego. Wnętrze jest półmiękkie i kremowe. Skórka jadalna z czerwonawą mazią. Jest serem półtwardym.

Komponenty i wytwarzanie:

Tete de Moine robiony jest z pełnotłustego, surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego, dzięki czemu zachowuje substancje odżywcze i witaminy. Ser jest też bogaty w proteiny, wapno, magnez, nie zawiera laktozy. Ma okrągły kształt i powstał w Szwajcarii. Plasterki odcina się przy użyciu krajalnicy. Ser jest bardzo smaczny, a okres dojrzewania wynosi około trzech do czterech miesięcy. Całe koło waży ok. 870 gram (produkt zmiennowagowy - ostateczna waga może się nieco różnić), zawinięty jest w srebrną folie spożywczą.

Smak i zapach:

Tete de Moine ma silny owocowy i orzechowy smak, o ostrym zapachu. Charakteryzuje go wielka intensywność aromatu.

Pochodzenie:

Jest to ser z ponad 800 letnią historią. Ser jest wytwarzany od wielu wieków. Dawniej mnisi z klasztoru Ballelay (Szwajcaria) opracowali recepturę pikantnego i aromatycznego sera 'Tete de Moine' i produkują go do dnia dzisiejszego. Za pomocą krajalnicy obrotowejo wdzięcznej nazwieGirolle, zaprojektowanej dla tego sera można uzyskiwać dekoracyjne, niezwykłe aromatyczne plasterki o fantazyjnych kształtach. Dziś ten ser wytwarza tylko 9 lokalnych mleczarni. W Polsce miłośnicy tego sera mogą go zakupić za pośrednictwem sklepu internetowego La Maree.

Podawanie:

Tete de Moine zwykle spożywany jest w postaci niewielkich plasterków razem ze świeżymi lub suszonymi owocami. Spożywa się go najczęściej przy aperitifie i tym zyskał sobie wielkie powodzenie na świecie. Wino pasujące do degustacji sera to: Auxerrois, Chardonnay, Viognier, Riesling, Pinot Blanc, Pinot Grigio.

Dodatkowe informacje:

Nazwa Tete de Moine oznacza dosłownie "Głowa mnicha". Posiada znaczek AOC, nazwa sera jest zastrzeżona a ser produkowany jest tylko i wyłącznie z tego regionu. Przechowuje się go w piwnicach o 90% wilgotności i w 13-14 stopniowej temperaturze. Aby wyprodukować 1 kilogram tego sera potrzeba aż 10 litrów mleka.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis