SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Testun Al Barolo

  • Ser Testun Al Barolo Ser Testun Al Barolo
  • Ser Testun Al Barolo Ser Testun Al Barolo
Wygląd i konsystencja:
Ser Testun Al Barolo jest wytwarzany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego,krowiego i koziego. Kształt koła. Dojrzewa od 5 do 7 miesiecy,najpierw w piwnicach Valcasotto,a potem kolejny miesiąc jest poddany maceracji w małych dębowych beczkach w winogronach. W efekcie staje się kruchy i nabiera koloru żółto-ciemnej słomy. Naturalna szara, pleśniowa skórka sera dodatkowo pokryta jest odmianą zgniecionych winogron Nebbiolo, tych samych winogron, ktorych używa się do wyrobu wina Barolo.

Smak i zapach:
W zależności od sezonu i żywności (spożywana trawa) zwierząt, smak i aromat tego sera może być różny i posiadać wiele cech: tymianku, rumianku, mięty, lukrecji lub karmelu.W smaku raczej cierpki.

Pochodzenie:
Testun al Barolo jest wyjątkowym i niezwykle oryginalnym włoskim serem,wytwarzanym wg.starej receptury. Ser pochodzi z Mondovi, Cuneo w Piemoncie, we Włoszech Nort West. W miejscowej gwarze, nazwa Testun oznacza "uparty" i Barolo są winogrona, który jest powleczony. Mleko pochodzi od zwierząt, które pasą się swobodnie na kwiecistych wzgórzach do 2000 metrów nad poziomem morza. W 1999 roku zdobył uznanie i pierwszą nagrodę Slow Food za najlepszy "pijany" ser we Włoszech.

Podawanie:
Dobry na deser serwowany z winami: Nebbiolo, Barolo, Montbazillac, Riesling lub Amarone.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis