SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Testun

  • Ser Testun Ser Testun
  • Ser Testun Ser Testun
  • Ser Testun Ser Testun
  • Ser Testun Ser Testun
  • Ser Testun Ser Testun
Wygląd i konsystencja:
Testun to ziemny i cierpki ser wytwarzany z mieszanki mleka kóz i krów. Produkowany w kształcie wielkiej bułki. Miąższ ma zwarty, w kolorze żółtym. Skórka szara, pleśniowa. Ser zdobył uznanie i pierwszą nagrodę w 1999 roku Slow Food za najlepszy "pijany" ser we Włoszech.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser dojrzewa minimum cztery miesiące w małych dębowych beczkach w piwnicach Valcasotto i rafinowany w winie z winogron Nebbiolo z Barolo.

Pochodzenie:

Ser Testun uznany za bardzo ekskluzywny i oryginalny stworzył Beppino Occelli interpretując w ten sposób stare górskie receptury. W dialekcie nazwa sera oznacza " uparty ". Mleko pochodzi od zwierząt, które swobodnie wypasają się na letnich pastwiskach.

Proponowane wina:
Najlepsze wino do tego sera: Montbazillac lub Riesling.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis