SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Telemea

  • Ser Telemea Ser Telemea
  • Ser Telemea Ser Telemea
  • Ser Telemea Ser Telemea
  • Ser Telemea Ser Telemea
Wygląd i konsystencja:
Telemea (wymowa [teleˈme̯a]) to tradycyjny ser z Rumunii. Ser tworzony jest czasami z mleka krowiego, częściej z mleka owczego. Telemea przypomina grecki ser Feta, bulgarski/macedoński Sirene i serbski Sir. Telemea może mieć wysoki poziom zawartości wody, robiąc się półmiękkim, kremowym, białym serem. Ma ciężki posmak. Solony w solance. Przechowywany w drewnianych beczkach o nazwie putini, o masie ok.1 kg, i wymiarach 10,5x10,5x8-9 cm.

Smak i zapach:

Ser Telemea ma pikantny smak z posmakiem orzechowym, po dodaniu nasion cumin.

Podawanie:

Telemea jest podawany jako przekąska, do sałatek i dań takich jak omlet, naleśniki, ciasta. Czasem dodaje się ziarna kminu do zaostrzenia smaku.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis