SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Teifi

  • Ser Teifi Ser Teifi
  • Ser Teifi Ser Teifi
  • Ser Teifi Ser Teifi
  • Ser Teifi Ser Teifi
Wygląd i konsystencja:
Teifi pochodzi z Walii i wytwarzany jest z mleka krowiego. Jest niepasteryzowanym, ekologicznym, jarskim serem i ze względu na swoją fakturę, zaliczany jest do serów twardych.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest podobny do sera Gouda i ma ciemno-słoneczno-żółty miąższ. Istnieje kilka odmian Teifi, w zależności od okresu dojrzewania. Kiedy ser jest jeszcze młody, ma owocowy smak, gdy już dojrzewa Teifi staje się twardy i prawie się rozpada. Proces dojrzewania trwa zwykle od dwóch do dziewięciu miesięcy. Czasami do sera dodaje się pokrzywę i kminek, dostępna jest również wersja wędzona.

Podawanie:

Świetnie nadaje się do dressingu, jego namiastkę może stanowić rolada ustrzycka.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 45%.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis