SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Taupiniere

  • Ser Taupiniere Ser Taupiniere
  • Ser Taupiniere Ser Taupiniere
  • Ser Taupiniere Ser Taupiniere
  • Ser Taupiniere Ser Taupiniere
  • Ser Taupiniere Ser Taupiniere
  • Ser Taupiniere Ser Taupiniere
Wygląd i konsystencja:
Masa serowa jest miękka, gęsta i rozpływająca się w ustach, w białym kolorze. Skórka pokryta szarą warstwą popiołu.

Komponenty i wytwarzanie:

Ten francuski ser o naturalnej skórce wytwarzany jest z zagęszconego mleka koziego i ma kształt podobny do sera Gaperon, który ma postać kopuły.Taupiniere waży 170 gram. Dojrzewa od 4 do 5 tygodni. Nazwa sera oznacza „kretowisko”.

Pochodzenie:

Jest wytwarzany przez M. Jousseaumme’a w jego gospodarstwie w St. Estephe w regionie Poitou-Charentes. Wymyślony w 1973 roku.

Smak i zapach:

W ciągu okresu dojrzewania ser wchłania naturalną pleśń piwniczną, która nadaje mu pikantny aromat z cytrynową nutą. Smak lekko ostry, mleczny.

Podawanie:
Jest serem deski serów, podawany z octem balsamicznym lub z winem Sancerre lub Pouilly.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis