SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tarentaise

  • Ser Terentaise Ser Terentaise
  • Ser Tarentaise Ser Tarentaise
  • Ser Tarentaise Ser Tarentaise
  • Ser Tarentaise Ser Tarentaise
  • Ser Tarentaise Ser Tarentaise
  • Ser Tarentaise Ser Tarentaise
  • Ser Terentaise Ser Terentaise
Wygląd i konsystencja:
Ser ma kształt małego walca o średnicy 6-7cm, wysokość 7 cm. Ser waży 250g.Tarentaise pochodzi z regionu Tarentaise Savoie. Po 4 tygodniach dojrzewania, niewielka pleśń obejmuje skórę. Po kolejnym tygodniu rozwija się czerwona i niebieska pleśń. Dojrzewanie trwa od 2 tygodni do 3 miesięcy. Tekstury kruche z czasem stają sie kremowe. Produkowany od wiosny do jesieni.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser produkuje się z krowiego mleka.

Smak i zapach:

Aromat kwiatów traw i migdałów oraz łagodny smak z cytrusowym wykończeniem.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis