SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Tamie

  • Ser Tamie Ser Tamie
  • Ser Tamie Ser Tamie
Wygląd i konsystencja:
Jest to tradycyjny, półmiękki ser wytwarzany z mleka krowiego. Ma szlachetną, skórzastą, płukaną skórkę, która zmienia kolor, gdy ser dojrzewa.

Komponenty i wytwarzanie:

Początkowo Proces dojrzewania trwa jeden miesiąc, podczas którego ser jest regularnie płukany w solance dwa razy w tygodniu.

Smak i zapach:

Ser ma słodki, orzechowy smak, który z wiekiem staje się coraz bardziej wyrazisty. Podobne do niego sery to Reblochon i Chambarand.

Pochodzenie:

Ser jest wytwarzany od XII. wieku w opactwie Tamie w rejonie Bauges w departamencie Savoie, przez mnichów trapistów.

Podawanie:

Ser dobrze smakuje z winami:
Czerwone wino: Beaujolais-Villages (Gamay winogron Noir).
Wino białe: Crépy (Chasselas grape).
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis