SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Taleggio

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Taleggio Ser Taleggio
  • Ser Taleggio Ser Taleggio
  • Ser Taleggio Ser Taleggio
Wygląd i konsystencja:
Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu. Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha, ale się jej nie jada.Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią. Ser waży od 1,7 do 2,2 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Zaliczany do miękkich serów dojrzałych. Jest to typowy dla prowincji lombardzkiej ser miękki. Ser dojrzewa w ciemnych grotach, w których skóra sera staje się pomarańczowo-różowa, a miąższ uzyskuje kremową konsystencję o bardzo specyficznym smaku. Ser dojrzewa przez 35-40 dni, w temperaturze 4-6 st. C i wilgotności 85%, a następnie 15 dni w tem.8-10 st. C i wigotności takiej samej jak wcześniej.

Smak i zapach:

Kremowy i łagodny, o mocnym, ostrym zapachu i miękkim, owocowym posmaku, lekko słony. Taleggio jest gładki jak masło.

Pochodzenie:

Ser wytwarzany jest w Lombardii, ale częściowo także w Veneto. Taleggio jest również znany pod nazwą Stracchino (z włoskiego stracche - zmęczone), która nawiązywała do stanu miejscowych stad krów powracających do doliny po sezonie wypasu na górskich pastwiskach.

Podawanie:

Doceniany jest w kulinariach i nadaje się idealnie do zapiekanek, gdyż podczas topienia nabiera lejącej konsystencji. Najlepiej smakuje również sam, na zakończenie posiłku, ale można przyrządzić z nim znakomite Risotto, a także Rustico - rodzaj tarty z ciasta francuskiego. Dobry z owocami (doskonale smakuje z dojrzałymi gruszkami), na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami. Pasuje też do gorącej polenty.

Polecane wina:

Taleggio to doskonały ser deserowy, który bardzo dobrze pasuje do wyrazistych win: Merlot, Nebbolo, Soave, Sauternes, deserowy Riesling.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 48%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis