SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Talagani

  • Ser Talagani Ser Talagani
Wygląd i konsystencja:
Ser ten jest bryndzą typu Halloumi. Posiada miękkie, kremowe tekstury.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser wytwarzany według tradycyjnych metod. Wyrabiany jest ręcznie i płukany w solance. Pakowany po 400 gram w opakowania próżniowe.

Smak i zapach:
Smak może być wzmocniony poprzez marynowanie go w oliwie z oliwek i dodanie ziół np. przed gotowaniem. Lekko słony.

Pochodzenie:
Wytwarzany w rodzinnym gospodarstwie w Gwadelupie z mleka z 800 owiec, z czego produkcje się około 250-300 ton sera rocznie.

Podawanie:
Najlepiej smakuje jako grillowany lub smażony z dodatkiem sałaty lub pieczonych warzyw. Podawany jako dodatek do pizzy i hamburgerów zamiast sera Cheddar.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu 42%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis