SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Swaledale

  • Swaledale   www.mundoquesos.com/search?q=Swaledale Swaledale www.mundoquesos.com/sea rch?q=Swaledale
  • Ser Swaledale [źródło www.wikipedia.org] Ser Swaledale [źródło www.wikipedia.org]
  • Ser Swaledale Ser Swaledale
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Swaledale wytwarzany jest z mieszaniny mleka owczego i krowiego. Zanim odstawi się go by dojrzał w wilgotnych piwnicach, ser moczy się w solance, która zapobiega jego wysychaniu. Ser dojrzewa przez miesiąc. Jest łagodny, kremowy i wilgotny. Ma białą masę i dobrze rozwiniętą szarą skórkę.
Istnieją również odmiany tego sera o smaku świeżego szczypiorku, czosnku, jabłkowej mięty. Ser Swaledale przechowywany 3-4 lata staje sie bardzo ostry. Każdy ser ma około 2 kg wagi, 150 mm średnicy, 80mm wysokości i zawartości tłuszczu 45%.

Pochodzenie:

Ser Swaledale bierze swoją nazwę od doliny rzeki Swale, gdzie jest on wytwarzany przez Davida Reeda.

Proponowane wina:

Cabernet FranciGrenacheOld Vine.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis