SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sveciaost

  • Ser Sveciaost Ser Sveciaost
  • Ser  Sveciaost. Ser Sveciaost.
Wygląd i konsystencja:
Sveciaost jest serem szwedzkim wytwarzanym z mleka krowiego. To półtwardy ser podobny do sera Herrgardsost z woskowaną skórką. Ma wilgotną i giętką fakturę. Istnieje kilka wersji tego sera, w tym z goździkami, z czarnuszką i z kminkiem. Zawiera od 30% do 45% tłuszczu. Sveciaost to po prostu szwedzką odmiana Gouda.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser Svecia jada się na różnych etapach dojrzewania, w zależności od tego, czy preferuje się ser łagodny czy mocny. Proces dojrzewania trwa zwykle od 3. miesięcy do jednego roku. Dopiero po 12 miesiącach leżakowania Sveciaost nabiera pełnego smaku i zapachu. Sveciaost jest wytwarzany w sposób typowy dla wielu serów półtwardych.

Mleko jest pasteryzowane do 72 ° C, a następnie schładzane do temperatury około 30 °. Podpuszczka jest dodawana do koagulacji mleka na twaróg. Skrzep jest cięty, mieszany i odsączany. Następnie ogrzewa sięz powrotem do temperatury około 40 stopni w celu usunięcia wilgoci. Po kąpieli w solance, ser dojrzewa w suchym środowisku przez co najmniej 2 miesiące ale czasem nawet do ponad roku.

Wartości odżywczena 100g sera:
Kalorie 360,
Białko 27g,
Tłuszcz 28g

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis