SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Suau de Búfala

  • Ser Suau de Búfala Ser Suau de Búfala
Wygląd i konsystencja:
Suau Buffalo to ser z mleka niepasteryzowanego bawołów. Tekstura sera miękka w kolorze kości słoniowej, z licznymi nieregularnymi oczkami, pokryty grubą szarą skórą. Dojrzewa ok.4-5 miesięcy. Zawartość tluszczu:50%. Ma okrągły kształt  i waży ok.1.5 kg.

Smak i zapach:
W smaku lekko kawśny o aromacie szczególnym dla mleka bawolego.

Podawanie:
Dobrze smakuje w parze z pigwą i orzechammi w towarzystwie czerwonych regionalnych win.

Proponowane wina:
Merlot lub Arnau Abadal 5 Oller (DO Pla de Bages).

Pochodzenie:
Początki wyrobu sera sięgają 1350 roku. Wytwarzany w Mont-Bru położonym na płaskowyżu Moiano, w sercu Katalonii,Który posiada swój własny mikroklimat.Rodzinne gospodarstwo rolne w Mont Louis,jest pierwsze w Hiszpanii, ktore zajęło się hodowlą bawołów i wyrobem sera z ich mleka. Mleko to ma prawie trzykrotnie więcej tłuszczu niż krowie i dwa razy więcej białka. Z 100 litrów mleka krowiego można wyrobić  15-17 kilogramów sera, podczas gdy takiej samej ilości mleka bawolego aż 27-30 kg.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis