SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Su Gallu

  • Ser Su Gallu Ser Su Gallu
Komponenty i wytwarzanie:
Kiedy na Sardynii zabija się koźlę, nic nie może się zmarnować. Jego żołądek jest wciąż pełen matczynego mleka. Wycina się go, zaszywa szczelnie i czeka aż mleko w jego wnętrzu przemieni się w ser. Zwykle zajmuje to kilka miesięcy. To bardzo ważne, by koźlę miało mniej niż sześć tygodni. Jeśli jest starsze zaczyna jeść trawę, a z jego diety stopniowo znika mleko - tymczasem im więcej mleka, tym lepszy ser.

Smak i zapach:
Ma bardzo ostry smak i niewyobrażalnie śmierdzi. Kobiety i turyści bardzo często nie są w stanie wytrzymać jego zapachu.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis