SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Strachì de Grom

  • Ser Strachì de Grom Ser Strachì de Grom
Wygląd i konsystencja:
Skórka sera Strachi de Grom jest pokryta pleśnią. Wnętrze sera jest białe, zwarte z rozmieszczonymi gdzie niegdzie dziurami. Jest produkowany w dwóch rozmiarach.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser wytwarzany z surowego mleka krowiego.Mleko ogrzewa się do temperatury 35 stopni i dodaje się do masy serowej. Masa ta następnie musi odpocząć ok. 30 minut, aż powstanie skrzep. Ser leżakuje 15 dni. W pomieszczeniu o wilgotności od 85 do 90%.

Smak i zapach:
Ma delikatny smak z lekkim posmakiem mleka.

Pochodzenie:
Wytwarzany we Włoszech, w prowincji Bergamo, w Dolinie Seriana.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis