SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Stracchino Valseriana

  • Ser Stracchino Valseriana Ser Stracchino Valseriana
Wygląd i konsystencja:
Stracchino Valseriana ma kształt kwadratu o boku długości 20 cm,wysokośc to5 cm. Skórka z porostem białej pleśni, z odciśnietym wzorem od formy, w której dojrzewał. Ser ten ma kolor żółty. Ser ten jest określany jako "surowe ciasto", gdyż twaróg nie jest gotowany podczas producji.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany z surowego mleka krowiego. Dojrzewa ok. 15 dni.

Smak i zapach:
Zapach i smak przypomina delikatnie świeżą śmietanę i mleko.

Pochodzenie:
Pochodzi z Włoch z Doliny Seriana. Znany już od 1200 roku.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis