SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Stormy Washed Rind

  • Stormy Washed Rind  źródło:www.kidairy.com.au Stormy Washed Rind źródło:www.kidairy.com. au
  • Stormy Washed Rind  www.mundoquesos.com Stormy Washed Rind www.mundoquesos.com
Wygląd i konsystencja: ser pleśniowy z mleka krowiego.Struktura sera spójna,kremowa,gładka i lśniąca.Podobny do Brie, ale z pomarszczoną skórką w kolorze pomarańczowym,pokrytą cienką białą pleśnią.Podczas dojrzewania skórka sera jest myta w solance zawierającej specjalne bakterie Brevi,co nadaje jej charakterystyczny aromat i  pomarańczowy kolor - podobna w stylu do francuskiego Pont l'Eveque .Ser dojrzewa od 3 do 4 tygodni.Zawartość tłuszczu: 45%.

Smak i aromat: mocno nieprzyjemny zapach,charakterystyczny dla tego sera,w smaku słodki i łagodny z grzybową nutką.

Podawanie: może być podawany z owocami:winogronami,gruszkami lub jabłkami oraz na tosty.smak sera dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami.Przechowywać  w lodowce w oryginalnym opakowaniu lub w szklanym naczyniu z pokrywką,aby zapach sera nie przeniknął na inne produkty.Przed podaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na minimum pół godziny w temperaturze pokojowej i umyć skórkę.

Proponowane wina: Chardonnay, Calvados lub Bourgueil
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis