SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Stichelton

  • Ser Stichelton Ser Stichelton
  • Ser Stichelton Ser Stichelton
  • Ser Stichelton Ser Stichelton
  • Ser Stichelton Ser Stichelton
  • Ser Stichelton Ser Stichelton
  • Ser Stichelton Ser Stichelton
  • Ser Stichelton Ser Stichelton
  • Ser Stichelton Ser Stichelton
Komponenty i wytwarzanie:
Stichelton produkuje się z surowego mleka. Wytwarza się go z mleka krów rasy fryzyjskiej Holstein. Wnętrze kremowe zawierające żyłki zielonej pleśni. Pierwszy ser Stichelton został wyprodukowany w październiku 2006. Nazywany był wtedy Worksop Blue. Nazwa Stichelton pochodzi od starożytnej nazwy miejscowości Stilton. Jest to ser bardzo zbliżony do Stiltona lecz produkowany z niepasteryzowanego mleka co dodaje mu wyjątkowości (także nazwa wskazuje na podobieństwo tych dwóch serów).

Smak i zapach:

Stichelton ma orzechowy posmak, ale wyczuwa się także wyjątkowy smak surowego mleka, trawiasty.Chociaż ma on wyrazisty smak, nawet nieco ostry,to np. w połączeniu z łagodnym kremem z brokułów nadaje zupie nowy wymiar.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis