SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Steppost

  • Ser Steppost Ser Steppost
Wygląd i konsystencja:
Steppost to rodzaj sera produkowanego z mleka krowiego, głównie w Szwecji. Zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych, twardych. Miąższ sera o małych, okrągłych oczkach, zawiera 30, 40, 50% tłuszczu. Ser jest wytwarzany w formie o masie około 6 kg, ma miękka skórkę pokrytą parafiną. Kształt sera to płaski cylinder o średnicy 31cm.

Smak i zapach:
Smak pikantny, zbliżony do smaku sera Gouda.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis