SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Stelvio

  • Ser Stelvio Ser Stelvio
  • Ser Stelvio Ser Stelvio
Wygląd i konsystencja:
Ma kształt cylindryczny. Kolor skóry waha się od pomarańczowo-żółtej do żółto-brązowej. Wnętrze jest zwarte, kremowe, kompaktowe, giętkie i posiada małe nieregularne dziurki. Wytwarzany w kołach od ośmiu do dziesięciu kilogramów masy, o średnicy od 36 do 38 cm i wysokości od 8 do 10 cm.

Komponenty i wytwarzanie:
Bierze swoją nazwę od miejsca, gdzie jest wytwarzany, w górzystym terenie Stelvio w prowincji Bolzano. Znanay jako Stilfser w niemieckim regionie. Wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego tylko z udoju w porze letniej. Podpuszczka cielęca jest dodawana do krzepnięcia w temperaturze do 32-33 ° C. Czas potrzebny do koagulacji mleka waha się od 20 do 27 minut, po czym skrzepy sera są dzielone do wielkosci ziarna. Solenie odbywa się poprzez zanurzenie formy w solance. Następnie odkładane do dojrzewania na drewniane stoły. Stelvio musi dojrzewać co najmniej przez 60 dni. Podczas tego procesu myte są w słabym roztworze soli co najmniej dwa razy w tygodniu. Jakość i cechy charakterystyczne tego sera pochodza głównie od rodzaju roślinności na obszarach wysokogórskich, którymi karmione sa krowy. Ser Stelvio lub Stilfser jest sprzedawany w całości lub podzielony na części.

Smak i zapach:
Stelvio ma ostry, orzechowy aromat.

Wartości odżywcze:
Zawartosc tłuszczu w suchej masie wynosi 50%.
Wilgotnośc 44%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis