SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Spressa delle Giudicarie

  • Ser Spressa delle Giudicarie Ser Spressa delle Giudicarie
  • Ser Spressa delle Giudicarie Ser Spressa delle Giudicarie
Wygląd i konsystencja:
Jest to kompaktowy, cylindryczny, średnio-twardy ser pokryty skórą szaro-brązową lub ciemną w kolorze ochry. Wnętrze jest białe lub w blado słomkowym kolorze usiane średniej wielkości dziurkami. Waga waha się od 7 do 10 kg, o średnicy od 30 do 35 cm i wysokość od 8 do 11 cm.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Spressa delle Giudicarie produkowany jest z surowego mleka od krowy Rendena Bruna, Grigio Alpina, Frisona (fryzyjskiej) i Pezzata ras Rossa. Mleko musi pochodzić z dwóch lub trzech kolejnych udojów. Do mleka dodaje się podpuszczkę i pozostawia w temp. 35 ° C ± 2 ° C i na od 20 do 50 minut. Po skrzepnieciu twarogu jest on dzielony i podgrzewany w temp. 42 ° C ± 2 ° C. Odsączany z serwatki w formach przez 65 minut, a nastepnie solony solanką lub na sucho przez 12 dni. Dojrzewanie trwa od 3 do 6 miesięcy w temp. 10- 20 ° C i wilgotności 80% lub więcej, ale nie więcej niż 90%.

Smak i zapach:
Spressa delle Giudicarie ma słodki smak z bardzo lekkim posmakiem goryczy.

Pochodzenie:
Produkcja mleka i dojrzewanie serów Spressa delle Giudicarie mają miejsce w Giudicarie, Chiesa, Rendena Ledro w dolinie w gminach położonych w prowincji Trydent.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu w suchej masie waha się od co najmniej 29% maksymalnie do 39%.
Zawartość wilgoci różni się także od 32% do 40% w młodym serze oraz od 28% do 38% w przypadku sera dojrzałego.

Proponowane wina:
Sangiovese lub Chianti Classico Riserva.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis