SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sovietsky

  • Ser Sovietsky Ser Sovietsky
Wygląd i konsystencja:
Ser półtwardy. Wnętrze w kolorze żółtym, jednolite, gładkie z małymi okrągłymi otworkami. W tych otworkach czasami tworzą tzw. "łzy", które świadczą o tym,że ser jest wystarczająco dojrzały. Zawartość tłuszczu:50%.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser wytwarzany z mleka krowiego. Produkcja odbywa się prawie wyłącznie w lecie i na jesieni, ponieważ tylko w tych porach roku mleko zachowuje swój specyficzny smak, co z kolei przedkłada się na smak sera. Skrzep
tnie się i ogrzewa, potem soli i wkłada w duże  drewniane formy, w których przebywa przez 1 miesiąc. Następnie jest pakowany w wosk i przechowywany od 4 do 6 miesięcy. Jest produkowany w postaci dużych bloków.

Smak:
Orzechowy, pikantny i słodki, im starszy ser tym słodycz jest bardziej dominująca.

Pochodzenie:
Sovietsky jest jednym z najbardziej znanych serów produkowanych w czasach ZSRR. Ser wytwarzany jest od 1930 roku, lecz jego produkcja opiera się na starej recepturze "Syr Shveryzarsky" szwajcarskigo sera, która znana była już od drugiej połowy XIX wieku. Obecnie produkcja sera jest ograniczona do niektórych małych mleczarni w Górach Ałtaju.

Podawanie:

Spożywany na śniadanie i kolację - pokrojony w cienkie plasterki doskonały na kanapki, podawane z herbatą lub kawą. Dobrze smakuje z białym winem czy czekoladą. Ze
względu na słodki smak, nadaje się również do przygotowywania deserów.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis