SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Soumaintrain

  • Ser Soumaintrain Ser Soumaintrain
  • Ser Soumaintrain Ser Soumaintrain
  • Ser Soumaintrain Ser Soumaintrain
  • Ser Soumaintrain Ser Soumaintrain
Wygląd i konsystencja:
Soumaintrain to francuski ser okrągłego kształtu produkowany w Burgundii. Ser o kremowej gęstwie serowej, spożywany jako jeszcze młody. Średnica koła sera wynosi 13 cm, a wysokość 4 cm z reguły waży 350 gram, ale powstała nowa wersja, która waży 550 gram.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z niepasteryzowanego lub pasteryzowanego mleka krowiego. Proces dojrzewania sera trwa od siedmiu do ośmiu tygodni. Ser jest najpierw płukany w wodzie lub w solance, a następnie dodaje się do niego wytłoki winogronowe. Zawartość tłuszczu wynosi 45 procent.

Smak i zapach:

Słodko - słony smak oraz ostry zapach.

Pochodzenie:

Ser Soumaintrain produkowany jest w departamencie Yonne, w północnej części Burgundii.

Podawanie:

Ser jest wyjątkowo smaczny z winemMarc de Bourgogne.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis