SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Soria

Wygląd i konsystencja:
Ser Soria wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka krowiego lub owczego lub ich mieszaniny przy użyciu podpuszczki. Ser jest solony przez zanurzenie w solance. Soria jest serem podobnym do Queso de Burgos. Jeśli ser produkowany jest z mleka krowiego to dojrzewa od 45 do 60 dni. Jeśli ser jest z mleka owczego to dojrzewa przez co najmniej 6 miesięcy. Natomiast gdy mleka sa mieszane to proporcje są70% i 30% i ser dojrzewa przez co najmniej 60 dni.

Pochodzenie:
Ser produkowany jest w całej prowincji Soria, a zwłaszcza w obszarze samej stolicy.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis