SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Somport Fermier

  • Ser Somport Fermier Ser Somport Fermier
  • Somport Fermier  www.fromagerie-beillevaire.com Somport Fermier www.fromagerie-beilleva ire.com
Wygląd i konsystencja:
ser z surowego mleka koziego wytwarzany jest we francuskich Pirenejach, kilka kilometrów od granicy z Hiszpanią. Podobny do swojego słynnego sąsiada z mleka owczego Ossau - Iraty, ale z mniejszym formacie: Somport Fermier, waży około 2,5 kg. Jego średnica wynosi 22 cm. i 8 do 10 cm. grubości.
Somport Fermier jest ser typu  "Tomme" jest półtwardy. Ma naturalną pomarańczowo-beżową skórkę. Teksturę miękką, białą-perłową i gładką z rozproszonymi dziurkami. Dojrzewa minimum 2 miesiące. Wytwarzany od pażdziernika do sierpnia.

Zawartość tłuszczu: 50%.

Smak i zapach:
jego smak jest zdecydowanie orzechowy, a aromat przywodzi na myśl świeże pirenejskie zioła.

Podawanie:
doskonały na przystawkę z oliwkami, na kanapki, do sałatek lub do tarcia.

Proponowane wina:
Chateau Montus Jurançon lub Madiran
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis