SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Skyr

  • Ser Skyr Ser Skyr
  • źródło www.natrel.ca źródło www.natrel.ca
  • Ser Skyr Ser Skyr
Wygląd i konsystencja:
Skyr jest serem miękkim. Tradycyjny islandzki wyrób mleczarski podobny do jogurtu. Obecnie Skyr można kupić w wielu wersjach smakowych. Cieszy się coraz większą popularnością w Stanach Zjednoczonych głównie ze względu na swoje właściwości zdrowotne (zawiera 12% białka, 3% węglowodanów i zaledwie 0,5% tłuszczu).

Komponenty i wytwarzanie:

Skyr produkuje się ze zsiadłego mleka. Jest ono podgrzewane do 90-95°C i pozostawione w tej temperaturze przez 30-40 min., a następnie ochładzane do 43-40°C. W tym czasie trochę świeżego Skyra miesza się z pięciokrotną ilością zimnego, kwaśnego mleka lub czystą zimną wodą.
Kiedy mieszanina zrobi się jednolita dodaje się serowej podpuszczki, wlewa mieszaninę do ciepłego (40°C) zsiadłego mleka i dokładnie miesza. Zsiadłe mleko musi pozostać w temperaturze 38-45°C przez 4-5 godzin; wtedy twaróg staje się gładki na powierzchni, delikatny i sprężysty, z odrobiną żółtej serwatki. Twaróg musi być następnie szybko ochłodzony by nie skwaśniał. W takiej postaci pozostawia się go przez noc.
Przez następne 24 godziny twaróg poddaje się filtracji by odcedzić serwatkę. Stała pozostałość (Skyr) powinien stanowić 19-20% całości, zaś pH powinno mieścić się w granicach 3.8-4.
Przykładowo z 11kg zsiadłego mleka, ok. 100g świeżego, odcedzonego Skyra i 2 kropel podpuszczki otrzymuje się ok. 2.2kg końcowego produktu.
Ser wytwarzany jest w różnych formach: naturalny Skyr, Skyr z owocami, czyli Avaxtskyr, lub z dodatkiem śmietany – Rjomaskyr. Pozostałości po produkcji sera służą do wyrobu napoju zwanego Mysa.

Podawanie:

Skyrem karmi się nim dzieci, jest popularnym śniadaniem w szkole i szybką przekąską w ciągu dnia, a także może stanowić wyśmienity deser.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis