SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sirene

  • Ser Sirene Ser Sirene
  • Ser Sirene Ser Sirene
  • Ser Sirene Ser Sirene
Wygląd i konsystencja:
Sirene jest zwykle produkowany jest w blokach. Nazywany jest po prostu 'Sirene' co oznacza 'ser biały'.

Komponenty i wytwarzanie:

Pierwotnie ser Sirene był wytwarzany z mleka kozy, a obecnie z mieszanki mleka owczego i krowiego. Zawartość tłuszczu wynosi około 40 - 45 procent. Ser dojrzewa przez minimum 3 miesiące.

Smak i zapach:

Ma nieco ziarnistą fakturę oraz świeży cytrynowy smak. Jest to ser typu feta. Bułgarskie Sirene o gładkiej i kremowej konsystencji zasadniczo różni się od bardziej solankowej greckiej fety.

Pochodzenie:

Jeden z najpopularniejszych serów bułgarskich. Sirene było pierwotnie produkowane na terytoriach dawnej Macedonii, Ionii, Tracji, czyli obszarach w większości leżących w dzisiejszej Bułgarii.

Podawanie:

Sirene nadaje się do deski serów, do sałatek i do pieczenia. Jest on obecny w wielu daniach, jak na przykład w sałatce szopskiej, banicy, czuszce biurek czy sirene po trakijski.

Proponowane wina:

Polecany z lampką Merlot lub Mavrud.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis