SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Siraz

  • Ser Siraz Ser Siraz
Wygląd i konsystencja:
Siraz to ser półtwardy. Ma zwykle kształt płaskiego dysku o średnicy 10-15cm. Wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego.

Komponenty i wytwarzanie:

Metoda jego produkcji jest następująca: młody twaróg wtłacza się w formę w kształcie płaskiego dysku, a następnie ser jest pozostawiany do wyschnięcia na wolnym powietrzu. Powierzchnia sera jest przecierana i solona kilka razy w ciągu następnych kilku dni i wreszcie ser trafia do drewnianych pojemników z solanką. Proces dojrzewania zajmuje tylko kilka tygodni.

Smak i zapach:

Smak sera jest lekko kwaśny i słony.

Pochodzenie:

Siraz jest niezwykłym serem z Serbii.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis