SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sierra de Cazorla

  • Ser Sierra de Cazorla Ser Sierra de Cazorla
Komponenty i wytwarzanie:
Sierra de Cazorla jest produkowany z pasteryzowanego mleka koziego. Koagulacja zachodzi pomiędzy 30 ° i 32 ° C i trwa około godziny. Solenie odbywa się poprzez zanurzenie w solance. Dojrzewanie odbywa się w warunkach umiarkowanych (10-14 ° C) i przy dużej wilgotności. Trwa od 3 do 5 miesięcy.

Wygląd i konsystencja:
Ser półtwardy, ma kształt płaskiego walca. Przybliżona waga 700-800 g. Wnętrze jest gładkie, koloru białego z  bardzo małymi oczkami. Powierzchnia sera pokryta jest ziołami: tymiankiem i rozmarynem. Zawartośćtłuszczu: 50%.

Smak i zapach:
W smaku lekko slodki z nuta orzechową,o specyficznym i wspaniałym zapachu ziół.

Polecane wina:
Jumilla i Carignan
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis