SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Shropshire Blue

  • Ser Shropshire Blue Ser Shropshire Blue
  • Ser Shropshire Blue Ser Shropshire Blue
  • Ser Shropshire Blue Ser Shropshire Blue
  • Ser Shropshire Blue Ser Shropshire Blue
Wygląd i konsystencja:
Dzięki annato, ser ma ciemnopomarańczowo-brązową, naturalną skórkę. Każdy ser ma około 20cm średnicy, 30cm wysokości, waży 8kg i ma zawartość tłuszczu 48%.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to jeden z jarskich, mleczarnianych, pleśniowych serów wytwarzanych z mleka krowiego. Shropshire Blue dojrzewa do 12 tygodni, ale może i o 12 tygodni dłużej wtedy nabiera mocniejszego smaku.

Smak i zapach:

Ser ma łagodny zapach i fantastyczny, łagodnie pikantny, lekko kwaśny smak, który przypomina zarówno Stilton i ser Cheshire.

Pochodzenie:

Ser został stworzony w Szkocji na początku XX. wieku przez Andy Williamsona w Iverness i jest obecnie produkowany przez producenta sera Stilton.Ser był po raz pierwszy znany jako Inverness-shire Blue lub Blue Stuart, ale ostatecznie trafił do obrotu jako Shropshire Blue.

Podawanie:

Pasuje do deski serów, a także jest bardzo wszechstronny w kuchni - czyni wspaniałe zupy i sosy. Również jako dodatek do sałatek i wina . Dobrze topi się na grillu i równie łatwo kruszy. Nadaje się jako nadzienie do ziemniaków w mundurkach oraz pierogów i naleśników.

Wartości odźywcze:
Zawiera dużo białka, sodu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis