SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sharpham

  • Ser Sharpham Ser Sharpham
  • Ser Sharpham Ser Sharpham
  • Ser Sharpham Ser Sharpham
Wygląd i konsystencja:
Ser Sharpham wytwarza się w trzech wariantach wagowych : 500 gram, 1 kg i 250 gram, w kształcie bloku. Posiada białą skórkę i miękką konsystencje.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser zalicza się do jarskich serów i jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, pochodzącego od krów rasy Jersey. Sharpham jest podobny do sera Brie, a formy wykorzystywane w jego produkcji napełnia się masą serową ręcznie za pomocą warząchwi, w celu zachowania cechy miękkości gładkiego mleka Jersey, które jest tak gęste, że ma się wrażenie, że ma się do czynienie z gęstą śmietaną. Proces dojrzewania zajmuje od sześciu do ośmiu tygodni, a zawartość tłuszczu wynosi 45%.

Smak i zapach:
Ser posiada kwaskowaty mleczny smak z nutą grzybową.

Pochodzenie:

Sharpham jest serem angielskim pochodzącym z regionu Devon. Ser wytwarza się od marca do grudnia.

Podawanie
:

Sharpham jest serem deski serów.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis