SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Shanklish

  • Ser Shanklish Ser Shanklish
  • Ser Shanklish podczas  etapu produkcji Ser Shanklish podczas etapu produkcji
  • Ser Shanklish Ser Shanklish
  • Ser Shanklish Ser Shanklish
Wygląd i konsystencja:
Shanklish znany rownież jako Chenklich, jest rodzajem krowiego lub owczego sera wytwarzanego w Syrii i Libanie. Jest podobny do sera Feta. Posiada miękkie tekstury jak jest młodym serem, w miarę dojrzewania twardnieje. Jest  zazwyczaj formowany w małe kulki o średnicy 6 cm., które często są obtaczane pieprzem Zaatar i Aleppo. Pieprz Aleppo jest typowym pieprzem syryjskim, który jest  o umiarkowanie ostrym smaku. Najczęściej stosowaną przyprawą jest tymianek oraz chilli i anyż. Ser bywa często sprzedawany w mniejszych rozmiarach. Jest też sprzedawany bez przypraw.

Smak i zapach:
Shanklish różni się znacznie w swojej strukturze i smaku. Świeże sery mają delikatną konsystencję i łagodny smak, a te suszone i dojrzewajace  przez dłuższy czas stają się twardsze i bardziej ostre, zarówno w zapachu jak i smaku. Ogólnie ser ma bardzo unikalny smak.

Pochodzenie:
Shanklish znany był już w  starożytności. Po wytworzeniu był pochowany w gorącym piasku pustyni przez okres jednego roku. Pochodzi z północnej części Libanu z rejonu Akkar.

Podawanie:
Shanklish zwykle spożywany jest z drobno posiekanymi pomidorami, cebulą oraz oliwą z oliwek. Należy przechowywać w szczelnie zamknietym pojemniku,w lodówce przez 5-7 dni.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis