SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Sery francuskie

Francja
jest ojczyzną wielu najbardziej oryginalnych
serów świata. Produkuje się tam ponad 750 gatunków serów. Większość z
nich to wysoko cenione sery tradycyjne, których receptury są ściśle
chronione.

Camembert to francuski ser populany na całym świecie

Klasztory


Najstarszym znanym serem francuskim jest Roquefort, już w I w. p.n.e.
Pliniusz opisał go, jako „ser cieszący się uznaniem w Rzymie, którego
mieszkańcy zawsze chętnie porównują artykuły pochodzące z różnych
prowincji i gotowi są je docenić”. W wiekach średnich tradycja
serowarska była kontynuowana we francuskich klasztorach. Dzięki
poszukiwaniu nowych receptur mnisi wyprodukowali pierwszy ser
klasztorny, tzw. Maroilles (około 960 r.). Potem pojawiły się takie sery
jak: Munster, Pont l’Eveque, Epoisses i inne. Sery francuskie zachowały
swój indywidualny charakter – ich typ, rozmiar i ostateczny smak
odzwierciedlają kaprysy natury i pomysłowość człowieka. test
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis