SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Servilleta

  • Ser Servilleta Ser Servilleta
Wygląd i konsystencja:
Servilleta to biały ser wytwarzany w Walencji z mleka krowiego, koziego lub ich mieszaniny. Dojrzewa od paru dni do maksymalnie 2 miesięcy. W zależności od wieku, ser może być świeży lub dojrzewający, miękki do częściowo utwardzonego. Skórka delikatna, lekko żółtawa. Wnętrze zwarte, w kolorze kości słoniowej, prawie białe. Dzięki etaminie"servilleta", w której dojrzewa ma ksztalt zawiązanej chusteczki, ma zaokrąglone wszystkie krawędzie z odciśniętymi na górze pasmami tkaniny, a na górze sera, w samym centrum jest "charakterystyczna mała "brodawka". Ser waży od pół do 2 kilogramów.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis